dyyni skropodopo

Kālī

Kali on hindulaisuudessa esiintyvä tuhon ja luomisen jumalatar, jota pidetään äitijumalatar Devin raivoisana ilmenemismuotona. Sana "kali" tarkoittaa ensisijaisesti 'aikaa'. Se tarkoittaa myös 'mustaa' kunnianosoituksena tälle ensimmäiselle luomukselle ennen valoa.

Kali kuvataan mustaksi ja vihaiseksi tanssivaksi naiseksi. Hänen kaulastaan roikkuu pääkalloja ja vyöstään katkaistuja käsivarsia, jotka symboloivat ihmisten sanoja ja tekoja eli karmaa.

Kalin suusta roikkuu pitkä kieli, ja molemmista suupielistä valuu verinoroja. Hänellä on neljästä kymmeneen kättä, riippuen siitä mitä ominaisuuksia halutaan painotettavan. Vasemmissa käsissä on verinen miekka ja katkaistu pää, jotka symboloivat egon ja syntien tuhoa ja sielun vapautumista. Oikeanpuolisilla käsillään Kali toivottaa siunausta ja kehottaa olemaan pelkäämättä. (Lähde)

Kali seinvaate
Luonnoksena käytetty seinävaate.

Omassa Kalissani käytin mallina ostamaani seinävaatetta. Halusin olla monella tapaa uskollinen tarinalle ja alkuperäiselle kuvalle. Yhteistä näille oli mustasininen värimaailma ja sommitelma, tosin omassani hahmottelin viitteellisesti tilaa taustalle. Tein aluksi miehen nukkumaan Kalin eteen ja hänelle pään. Muutin kuitenkin ruumiin päättömäksi, jotta työ saisi enemmän dramaattisuutta. Kaksi päätä tuntui selkeämmältä vaihtoehdolta kuin kolme. Silloin ei tarvinnut miettiä, missä oli kolmennen ihmisen ruumis ja oliko jalkojen juuressa makaava mies kuollut vai leikkimässä kuollutta.

Käsiä tein vain kuusi, jottei ne hallitsisi liikaa kuvaa vieden tehoa tärkeämmiltä kohdilta. Riisuin Kaliltani turhat korut pois, että olisi helpompi sotia. Kädet ja niissä olevat esineet täyttivät jo tarpeeksi kuvapintaa. Päättömän ruumiin halusin kuvata lihaksikkaana ja voimakkaana, koska Kali tarvitsi arvoisensa vastustajan. Ongelmakohdaksi muodostui kasvot. Ratkaisin sen ottamalla peilin mukaan viimestelyvaiheeseen. Kieli ulos suusta ja katsomaan miltä se näyttää. Voi luoja näitä mun touhuja..

Prosessin aikana koin paljon voimakasta vihaa. Eräänä hetkenä se kasvoi niin väkeväksi kuin vain voi. En ole koskaan ennen ollut niin vihainen. Ihan kuin olisi saavuttanut vihan huipun, joka oli hallinnassani. Valtava negatiivinen energia täytti minut. Tuntui voittamattomalta. Olin ihmisten seurassa ja kerrankin annoin sen olla. Kokematta aiheelliseksi hillitä, piilottaa tai suunnata sitä itsestäni ulospäin. Olin vain siinä vihassani ja sen uhkaavassa hiljaisuussa. Samana iltana viimeistelin kasvot.

Kali

Kali, öljy kankaalle, 150 x 100 cm, 2013